Gond van a gyermekemmel?

„A szülő ebben a folyamatban kevés segítséget kap” – interjú Faragó Ágnessel

Faragó Ágnes klinikai szakpszichológus, akinek már több éves tapasztalata van a problémás gyerekekkel és szüleivel. Számos helyzetben nyújtott már segítséget, könnyebb és a nehezebb esetekben is. Interjúnkban munkásságáról és technikájáról kérdeztük Faragó Ágnest.

Milyen előzetes tapasztalatokkal, élményekkel rendelkezik, ami arra sarkallta, hogy segítse a problémás gyermekek szüleit?

A szakértői tevékenységem során évtizedek óta találkozom olyan gyermekekkel, akiknek pszichés problémájuk van különböző – leginkább családi – történések, helyzetek miatt. Ez vezetett ahhoz az ötlethez, hogy jó lenne célirányosan segítséget nyújtani azon szülőknek, akik gyermekei zavarokkal küzdenek. A probléma feltárása, kezelése a legtöbb esetben a gyermek által történik, azonban a szülő ebben a folyamatban úgy látom, kevés segítséget kap, pedig a gyermek csak tünethordozó. Általában az egész családot érintő problémáról van szó, amelynek kezelése nehézségeket okoz a családtagok számára, sokszor pedig már az is sokat jelent, ha eligazítást kap a szülő, hogy az adott problémával kihez forduljon.

Melyek azok a tünetek, viselkedési formák, amelyekhez még nem kell szakember segítségét kérni?

Példaként említhetők az átmeneti szorongásos jelenségek. Ilyen mondjuk az iskolakezdéskor megjelenő úgynevezett regresszió (korábbi fejlődési fokra való visszacsúszás), melynek hatására a már szobatiszta gyermek újra bepisil. Vagy éppen egy költözés, válás kapcsán megjelenő egyéb, átlagtól eltérő jelenségek. Ezekről általánosságban az mondható el, hogy leginkább annak van jelentősége, hogy az adott viselkedés tartósan, több hónapig fenn áll-e és rendszeresen ismétlődik-e. Ilyenkor természetesen ajánlott szakemberhez fordulni. Hirtelen fellépő, súlyos zavar esetén azonban nem érdemes várni, mert minél régebb óta áll fenn egy tünet, annál hosszabb idő annak kezelése.

Honnan tudja a szülő, hogy elérkezett az ideje, hogy szakemberhez forduljon?

Ha a gyermek vagy a családtagok, tehát a szociális környezet számára megterhelővé válik egy adott jelenség vagy huzamosan fenn áll, indokolt szakemberhez fordulni.

Gond van a gyermekemmel? Jelentkezzen!

Egy pszichológus bár csak 1 órán keresztül foglalkozik a problémával, de személyesen (face-to-face) beszél az alannyal – a kiscsoportos foglalkozás miben más, miért jobb, mint az egyéni terápia?

Természetesen a terápiás foglalkozások – bár egy alkalommal általában 45-60 percig tartanak – több alkalommal történnek és hatásosak. Ugyanakkor a csoportos foglalkozásaink során arra is lehetőség nyílik, hogy a hasonló problémákkal küzdő által felvetett jelenségek révén sokkal több helyzet, szituáció átbeszélésre kerüljön, ezáltal nagyobb, gyakorlati segítséget kapjon az adott személy. Ezen kívül hangsúlyozandó, hogy a hasonló helyzetekkel küzdőkkel való találkozások óriási lélektani erővel bírnak, akár csoporton kívül, a mindennapokban is társas támaszt adhatnak majd.

Hogyan néz ki, hogy alakul a kiscsoportos foglalkozás?

A tréning során megbeszélésre, bemutatásra kerülnek a különböző gyermekkori zavarok, azok tünetei, lefutása. Ehhez előzetes, kérdőíves felmérés történik, hogy a csoport résztvevőinek egyéni problémája kerüljön felszínre, így lehetőség nyílik a mindennapi életben, gyakorlatban használható megoldási módok átbeszélésre.

A gyermekkori pszichés zavarok áttekintése után a résztvevők saját tapasztalataikat, megoldandó problémáikat osszák meg, ezt követően pedig a konkrét segítségnyújtás lehetőségeinek átbeszélése történik. Ismertetésre kerülhetnek az intézményes formák is.

A tréning második felében foglalkozunk a résztvevők megküzdési nehézségeivel gyermekük problémáját illetően, hiszen ezek jelentős stresszforrással bírnak. Ismertetésre kerülnek hétköznapi és professzionális stresszkezelési technikák, illetve igény szerint lehetőség van az autogén tréning saját élményként történő kipróbálására

Hogyan viselkednek a kiscsoportos foglalkozáson a szülők?

A kezdeti, ismeretlen helyzettől való szorongás feloldása után legtöbbször szívesen nyílnak meg a résztvevők. A bevezető játékokat követően beszélnek gyermekeikkel való problémájukról, hiszen átélik, hogy hasonló gondokkal küzdő szülőtársakkal kerültek egy csoportba. Többször kaptam már pozitív visszacsatolást, miszerint nagy megkönnyebbülést és segítséget nyújtott a kiscsoportos foglalkozás a szülőknek.

Milyen gyakorlati technikákat tanít meg a szülőknek? Tudna mesélni egy-egy példát?

Igen gyakori jelenség a gyermekek esetében a hiszti, amely sok szülőnek okozott már kellemetlenséget, különösen, ha az nyilvános helyen történik. Ezzel kapcsolatosan ismertetek egy esetet, majd lépésről lépésre bemutatom, hogy azt a mindennapok során miként lehet megszelídíteni. Mivel az előzetes kérdőíves felmérés alapján szoktam összeállítani a kiscsoportos foglalkozások tematikáját, az említett problémák kezelését, ezért mindegyik foglalkozás más és más. Van, ahol a bepisilés, van ahol a kényszeres vagy szorongásos viselkedés kerül inkább előtérbe.

Hogyan záródik le a kiscsoportos foglalkozás?

A foglalkozás végén mindenki elmondja, hogy milyen tapasztalati voltak, mely problémáira kapott segítséget, illetve melyekre vár még gyakorlati tanácsokat. Egyénenként próbáljuk megkeresni azt az intézményt, szakembert is, akihez esetleg – kezeletlen probléma esetén – a gyermekkel tud fordulni.

Amennyiben a szülő igényel pszichés támogatást, úgy ezek formái is átbeszélhetők, adott esetben négyszemközti helyzetben is.

Mit tanácsolnál azoknak, akik nem mernek jelentkezni a foglalkozásra?

Természetesen vannak olyan családi és gyermekkel kapcsolatos problémák, melyeket nem szívesen osztanak meg az emberek másokkal, azonban nem szabad azt hinni, hogy a probléma figyelmen kívül hagyása megoldást nyújt. Ebben az esetben érdemes lehet egyéni időpontot kérni egy szakembertől tanácsadásra, mely lehet egyszeri alkalom is, így bizonytalansága csökkenthető lehet.

Akiknek vonzó a kiscsoportos foglalkozás gondolata, de bizonytalan, hogy jelentkezzen-e, annak azt tudom tanácsolni, hogy mindenképp megéri meghozni a döntést és csatlakozni a foglalkozáshoz, mivel számos olyan technikát mutatok meg, melyek a gyakorlatban is megoldást nyújtanak. A hezitálással csak tovább húzódik és nő a probléma.

Amennyiben hasonló problémákat vett észre Ön is gyermekén, kérjen segítséget profitól! Faragó Ágnes klinikai szakpszichológus gyermekkori zavarokkal foglalkozó kiscsoportos foglalkozásán közösen keresi meg a szülővel a probléma okát, és ajánl megoldásokat a zavarok megszüntetésére! Jelentkezzen Ön is!

Gond van a gyermekemmel? Jelentkezzen!