6x Egyetem, a Linkedin új fókusza a hallgató

A Linkedin bő egy éve (2013 augusztusában) levitte az alsó korhatárt 18 évről – az országok zömében – 13 évre.

Miért? Mert azt gondolják, amit ma egy negyvenes úr mondott, hogy a fiatalok az internet miatt korábban érnek, jobb kérdéseket tudnak feltenni és tudatosabban tervezik a saját karrierjüket. Ezt most már a Linkedin 11 évnyi adata is támogatni tudja.

A Linkedin a tagjainak karrier pályája alkotta adatokat állítja hadba a diákok segítésére. A 11 év adatait és a tagok szokásait veszi egybe, majd ennek alapján ad segítséget a leendő munkavállalóknak a legjobb iskolák kiválasztására, hogy ettől a nyűgtől megszabaduljanak mind a szülők, mind pedig a diákok.

6 különböző platformon segíti végig a Linkedin az iskola választás előtti tagjait. Ezekről előbb röviden, majd ki is fejtem.

Röviden

 1. Először is vagyok én (You). Azaz mindenkinek a saját Linkedin profiljáról itt elérhető oldala, még a URL is mókás: https://www.linkedin.com/edu/?tab=you
 2. A következő fül az a Prospective Student, majdani diák.
 3. A harmadik fül a jelenlegi Diákok oldala, a Student.
 4. Az Alumni, az az öregdiák a következő.
 5. Az iskolák találhatóak az 5. fülön: Schools.
 6. Az utolsó pedig az a fül, ahova ez az egész vezet, Employers, azaz a munkaadók.

Kifejtés

1. ÉN

Itt az eddigi egyetemi oldalak követéséből eredő tartalmakat látjuk. Az én esetemben ez korlátozódik a CEU-ra, mert az általam követett egyéb harmadszintű oktatási intézmények nem használják ki a Linkedin hatalmas vonzerejét.

2. MAJDANI DIÁK

Itt több mindent meg tudhatunk azon egyetemekről,

 • a Linkedin rangsorolja az egyetemeket, melyekbe jelentkezhetünk, hogy az álom állást, karriert elkezdhessük.
 • mondd el a Linkedinnek, melyik cégnél szeretnél dolgozni, és a Linkedin megmondja melyik egyetem adja a legtöbb öregdiákot.
 • és ha megadod, hogy milyen pályán szeretnél dolgozni, megmondja, hogy milyen szakon kell tanulnod, hogy oda kerülhess.
 • és van a döntés segítő oldalad, a Decision Board, ahova összegyűjtheted a találataidat és meghívhatsz néhány általad elismert, neked fontos embert, akiknek a segítségével könnyebb döntést hoznod.

3. DIÁK

4. ÖREGDIÁK

 • az alma materünk egy fontos kapocs lehet az életben, és ezt érdemes életben tartani, ezért keresd meg az egyetemed a Linkedinen és kövesd,
 • nézd meg, hogy hol dolgoznak a volt iskolatársaid

5. ISKOLÁK

 • a Linkedin célja, hogy segíthesse a felsőoktatást, ezért van ez az új platform
 • a diákok, a szülei, a volt hallgatók hatalmas közösségét lehet a Linkedinen kihasználni
 • ahogy a 4.-pontban az öregdiákok segíthetik egymást, úgy az iskolának is jó tudni, hogy hol vannak a volt hallgatói

6. MUNKAADÓK

 • ez a felület nagy, vagy nagyobb vállalatoknak ad megfelelő platformot arra, hogy a legjobb hallgatókat magukhoz vonzzák a Linkedin Céges oldalon megjelenő Career Page-dzsel és a Work With Us gombbal.
 • a Recruiter és a CheckIn a Linkedin két toborzóeszköze, ezeket elsősorban HR-es cégeknek, vagy nagyobb vállalatoknak ajánlott használnia, de arra nagyon hasznos

Egészében tehát egy kiváló csatornája ez a rendszer a hallgatóból eredményes, sikeres munkavállalóvá válás folyamatában.

Kép: Linkedin képernyő fotó

Forrás

Bánki Tamás