Az 5 leggyakoribb hiba a filmezésnél

Amikor az ember elkezd azzal foglalkozni, hogy videón is megörökíti az emlékeit, kezdetekben nagyon sok nehézséggel találhatja szembe magát. Ebben a rövid cikkben szeretném azt az öt fő hibát felsorolni, majd megoldást javasolni rá, melyekkel aztán elképesztő mértékben javíthatunk videóink minőségén.

1. Remegő felvételek - Nincs is rosszabb érzés, mint amikor otthon visszanézzük a nyaralásunk félvételeit, és a televízió képernyőjén szinte élvezhetetlenül remeg minden. Ne feledjük, hogy a videókameránk vagy a telefonunk kijelzőjén sokkal kevésbé zavaróak ezek a remegések, mint egy nagy kijelzőn! A legfontosabb, hogy mindig próbáljuk valamihez fixálni a kamerát. Ideális esetben ez egy állvány, de sok egyéb megoldással helyettesíthetjük. Ha kisebb kameránk van, akkor ahhoz érdemes lehet beszerelni egy válltámaszt, hiszen a testünk a legjobb stabilizátor, amit mindig magunkkal hordunk. Amennyiben van nyakba-akasztója a kamerának, nyakunkkal és kezünkkel azt megfeszítve is könnyedén stabilizálhatjuk a felvételeinket. Ha komolyabb kamerával dolgozunk, és igazán jó minőségű felvételeket szeretnénk készíteni, akkor érdemes lehet egy úgynevezett steadycam stabilizátort beszerezni, bár ezeknek általában eléggé borsos az ára.

2. Hangfelvétel - A legtöbb esetben kameránk mikrofonját használjuk, amely sajnos nem minden esetben nyújt megfelelő minőséget. Ezeknek a mikrofonoknak az a sajátosságuk, hogy minden irányból képesek a hangot érzékelni, így szinte mindent rögzítenek is. Ez egy zajosabb környezetben, könnyen a lényeges hangok rovására mehet, ezért mindenképpen ajánlott egy olcsóbb puskamikrofont beszerezni, mely csak a szemből érkező hangokra érzékeny. Természetesen ez is kiadás, de ha nem utólag szeretnénk rádöbbenni, hogy nem hallatszik a boldogító igen, vagy esetleg gyakran forgatunk nyílt térben – például egy nyaralás esetében ez könnyen megtörténhet -, akkor mindenképpen érdemes beszereznünk egyet.

3. Integető és kamerába néző szereplők - Sokszor persze ez lehet a koncepció része is, de általánosságban elmondhatjuk, hogy minél inkább a cselekményen kívűl marad a kamera, a végeredmény annál természetesebb lesz. Érdemes átbeszélni a családtagokkal, barátokkal és egyéb szereplőkkel, hogy viselkedjenek természetesen, ne nézzenek bele a kamerába, integetni pedig egyesen élenjáró bűn.

4. Narráció - Sok kamera el van látva külön narrátor mikrofonnal, ami kifejezetten az operatőr hangját rögzíti, de persze egy sávra lesz mentve az egyéb hangokkal. Manapság már a legegyszerűbb ingyenes vágóprogramokkal is lehetséges utólag narrációt rögzíteni, amik jobb minőségűek is lesznek, valamint így megmaradnak a helyszínen rögzített természetes hangok.

5. Nagyon rövid felvételek - Sokszor úgy készítünk felvételeket, hogy a cselekmény elején egyből bekapcsoljuk a kamerát, majd közvetlenül a véget értével le is állítjuk a felvételt. Persze ez a tárhely szempontjából logikusnak tűnhet, ugyanakkor ha a későbbiekben meg szeretnénk vágni ezeket az emlékeket, akkor nagyon megnehezítjuk a dolgunkat, és zavaróan gyorsan fogják váltogatni egymást az többnyire össze nem illő felvételek.

Természetesen számos kisebb-nagyobb hibát is el lehet követni, melyekre azonban általában könnyedén található valamilyen megoldás.

Ha szeretnétek többet tudni arról, hogy miként lehet igazán professzionálisan videóra rögzíteni a felejthetetlen pillanatokat, akkor gyertek videós képzésünkre, ahol többek között ezeket a megoldásokat is sokkal mélyebben megvizsgáljuk!

Major Zoltán Pepe